Rozhovor: Vinařství roku 2017

Víte, proč je Honza Stávek úspěšným vinařem a jeho vinařství zná snad každý? Je originální a dělá originální vína a proto se stal Vinařem roku a my jsme se za ním do Modrých hor vypravili. Zastihli jsme ho těsně před oslavou nabitého titulu.

  Němčičky

 

Rozhovor: Vinařství roku 2017

Víte, proč je Honza Stávek úspěšným vinařem a jeho vinařství zná snad každý? Je originální a dělá originální vína a proto se stal Vinařem roku a my jsme se za ním do Modrých hor vypravili. Zastihli jsme ho těsně před oslavou nabitého titulu.


Vážení diváci, dnes jsme zavítali do Němčiček a navštívili Vinařství Stávek, čerstvého vítěze soutěže Vinařství roku 2017. Pane Stávku, já vám nejen za sebe, ale i za diváky Úžasné Moravy blahopřeju a poprosím vás, kdybyste našim divákům odkryl pravidla této soutěže.
Soutěž je několikakolová, nominovaná vinařství hodnotí nejdříve třiceti členná komise, složená z různých odborníků, různých profesí. Akademiků, vinohradníků, vinařů, inspektorů potravinářské inspekce, someliérů a obchodníků s vínem. Těchto 30 osob, z těch 50 vinařů co bylo letos nominovaných, vybere 10 finalistů. Tito jsou následně více pod drobnohledem. Těchto deset vybraných navštíví odborná porota. Vinař má pak hodinu a půl na to, aby porotu zaujal, ať už svými vinohrady, sklepem, degustačními prostory a samozřejmě i vínem. Porota nehodnotí jen kvalitu vína, ale jak už jsem zmínil systém pěstování vinic, pořádek ve sklepě, pestrost nabídky vinařství, inovativní postupy ve vinařství i ve vinicích. Není to jen o kvalitě vína, ale o komplexnosti vinařství. Jaký předává vinařství vzkaz svým zákazníkům.

Čím jste podle vás vy zaujali porotu, že z toho byla nakonec bedna?
Těžko říct, to je spíš otázka na porotu. Je to možná stabilita kvality, kterou my máme vyrovnanou už roky. Možná jsou to i inovativní postupy v technologii. Zaměřujeme se hodně na speciální vína a myslím si, že je to také tím, že jsme malé rodinné vinařství. Máme za sebou tradici nějakou historii, která je znát z našeho rustikálního dvora.

Všichni dobře znají vaše Cuveé a fortifikovaná vína, kdybyste se měl zaměřit na odrůdy, na které se zaměřujete, které pěstujete?
Kdo zná naše vinařství tak ví, že je to odrůda Frankovka. To je číslo jedna a je to číslo jedna nejenom pro celou Moravu a Velkopavlovickou podoblast i pro náš region Modré hory, ale odrůdou Frankovka jsou známé Němčičiky. Němčičkám se říká obec devíti údolí a ty příkré svahy, které tu sou a dostatek minerálního podloží v půdě je dostatečně bohatý na to, abychom tu mohli pěstovat Frankovku. Frankovka tu vykazuje určitě dobrý kvalit.

Je únor, venku leží zbytky sněhu, co se dnes děje ve vinařství?
Dneska se právě připravujeme na oslavu, vnitropodnikovou na oslavu našeho vinařství. Sejde se rodina, zaměstnanci a pár kamarádů a budeme oslavovat náš úspěch, i když je to se čtrnácti denním zpožděním. Před chvílí jsem zrovna chystal nějaké vína z archivu, tahal jsem ročníky, třeba stejně staré jak já, nebo i starší, abychom ochutnali.

Tak si dnes určitě smlsnete. Kdybyste mohl naše diváky pozvat na jeden, nebo na dva vzorečky vašich vín, které by to byly?
Záleží na tom, kdy by přijeli. Pokud návštěvník přijede v průběhu zimy, tak s ním rád v naší degustační místnosti u krbu, ochutnám naši Frankovku. Ať už je to Frankovka v rustikálním stylu Karmazín, nebo Frankovka klasická, kterou máme označenou jako VOC. Pakliže je to vyznavač těžkých hutných alkoholických vín, tak bychom mohli v průběhu zimy ochutnat i naše fortifikované červené Lokus červený. Těm, kteří přijedou v létě třeba na kole, ty většinou pohostíme nějakým suchým, svěžím, růžovým vínem.

Venku je zima, na kterou z akcí byste pozval naše diváky zrovna teď?
Samozřejmě do sklepa. Říká se že, jaro, léto, podzim, zima ve sklepě je stále príma. Do sklepa kdykoliv. Co náš čeká u nás ve vinařství aktuálně, to je právě za týden, 10. února, vinařská zabijačka. To je u nás již tradiční akce. Myslím, že desátý ročník dokonce organizujeme. Jsou to zabijačkové dobroty, ke kterým máme víno nejenom svařené, ale po skleničce i klasické. Bude tu nějaký folklorní program. Takže bude co jíst i pít. Myslím si, že by bylo dobré se na tuto akci přijít podívat.

Děkujeme za pozvání. Pane Stávku, kdybyste měl třemi slovy charakterizovat vaše vinařství, která by to byla?
Řekl bych, že je to především entuziasmus, tradice a poctivost.

Pane Stávku, my Vám děkujeme za milé přijetí, přejeme vám, aby se Vám dařilo, abyste byli zdraví, vinohradu pak hodně vláhy a hodně sluníčka.

WWW: http://
Sdílet na Facebooku

Co je v okolí?

Naši partneři