Kvevri víno z Moravy se vyrábí tak jak, jej vyráběli staří gruzínci

Jeden z kvevri nadšenců, filmový producent Tomáš Vican se pustil do výroby vína v hliněných nádobách, které si přivezl z Gruzie.

  Mikulov

 

Kvevri víno z Moravy se vyrábí tak jak, jej vyráběli staří gruzínci

Jeden z kvevri nadšenců, filmový producent Tomáš Vican se pustil do výroby vína v hliněných nádobách, které si přivezl z Gruzie.

Má jich ve svém sklepě v Rodinném vinařství Vican v Bulharech celou desítku. Testuje odrůdy a nechává hrozny fermentovat bez jakéhokoliv zásahu. Vzniká víno oranžové barvy bez zbytkového cukru, prokvašeného do sucha. Tato metoda zakopaných amfor, vznikla před mnoha tisíci lety v Gruzii. Víno je charakteristické ve vůni. Při přičichnuté cítíte typickou vůni hroznu, v chuti bez cukru, vás na první pohled ohromí jeho odrůdovost.

Díky prastaré technologii je víno jakýmsi zdravým elixírem. Je to úplně odlišná metoda od té naší, tedy od řízeného kvašení. Je to pravý opak. Hrozny, které se přivezou z vinice, se pomelou a uloží do kvevri amfor, půl roku zrají a tak vzniká přírodní produkt bez zásahu chemie. 

Tomáš Vican je jeden ze zakládajících členu Kvevri klubu a nadšeným propagátorem této, u nás neznáme technologie. Klub chystá víno představit na předních vinařských výstavách. 

WWW: http://
Sdílet na Facebooku

Co je v okolí?

Hotel Volarik

  Mikulov

TIC Mikulov

  Mikulov

Kozí Hrádek

  Mikulov

Penzion Husa

  Mikulov

Sojka&spol.

  Mikulov

Slávia

  Mikulov

Fajka

  Mikulov

Sv. Urban II.

  Mikulov

Sv. Urban

  Mikulov

Kafe Pala

  Mikulov

Hotel Templ

  Mikulov

Hotel Maroli

  Mikulov

Hotel Bonsai

  Mikulov

Club NO292

  Mikulov

Bárta

  Mikulov

Bistro KUK

  Mikulov

Farma Pálava

  Mikulov

Mikulov

  Mikulov

Načíst další

Naši partneři